Άγκυρα

  1. Οργανισμός
  2. 1890
  3. Athens
  4. Έλληνες εκδότες
    1. Η ιστορία του εκδοτικού οίκου «ΑΓΚΥΡΑ» ξεκινά το 1890, όταν ιδρύεται ο εκδοτικός οίκος με τη φίρμα «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ», από τον γενάρχη της οικογένειας εκδοτών Παπαδημητρίου, Δράκο Δ. Παπαδημητρίου. 

      Ο Δράκος Παπαδημητρίου αποκτά πέντε γιους και μία κόρη. Και οι πέντε γιοι του ακολουθούν το επάγγελμα του πατέρα τους. Τον εκδοτικό οίκο ΑΓΚΥΡΑ ιδρύει ο μικρότερος, ο Απόλλων, ο οποίος στη συνέχεια παραδίδει την σκυτάλη στον γιο του, Δημήτρη.Μια νέα εποχή ξεκινάει τότε για τον εκδοτικό οίκο με εκδόσεις που καλύπτουν όλες τις ηλικίες, με το μεγαλύτερο βάρος να παραμένει στο ποιοτικό, από κάθε πλευρά, παιδικό βιβλίο.

      Το 1968, όμως, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εγκαινιάζει μια σειρά βιβλίων που για την εποχή, τον  κατέστησε πρωτοπόρο στο είδος. Αυτή η σειρά ήταν τα «Βιβλία Τσέπης», που απαρτιζόταν από μεγάλα κλασικά και σύγχρονα έργα. Κύρια χαρακτηριστικά της σειράς, που θα αποτελέσουν και κίνητρα για την αγορά των βιβλίων της, ήταν το μικρό σχήμα και η χαμηλή τιμή. Έως το 1980, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εξέδωσε πάνω από 2.000 τίτλους που απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες.

      Σήμερα, ο εκδοτικός οίκος «ΑΓΚΥΡΑ» διευθύνεται από την τρίτη και την τέταρτη γενιά μαζί. Δηλαδή, τον εγγονό του Δράκου Παπαδημητρίου, Δημήτρη, και τις δισέγγονές του Αναστασία, Δήμητρα και Άννα. Παράλληλα, μέλη της οικογένειας από την πέμπτη γενιά έχουν ήδη αρχίσει να μυούνται στο επάγγελμα του εκδότη.

      Από την ιστοσελίδα του εκδότη
  5. Επίσημη ιστοσελίδα