Πρώτη (Σέρρες)

  1. Περιοχή
  2. Ελληνική
  3. Ελληνικά χωριά
    1. Σέρρες (Νομός)
    1. Η Πρώτη είναι χωριό της περιοχής του Παγγαίου και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Αμφίπολης του νομού Σερρών[1]. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 1.855 κατοίκους. Είναι γνωστή ως η γενέτειρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού με την Ε.Ρ.Ε και τη Ν.Δ, Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή. Η Απελευθέρωση της Πρώτης έγινε στις 24 Οκτωβρίου του 1912.

      Ανάμεσα στην Πρώτη και την Κορμίστα αναζητείται η θέση του αρχαίου Δομήρου, που στα ρωμαϊκά οδοιπορικά αναφέρεται ως σταθμός Domeros της Εγνατίας οδού, ο οποίος απείχε 13 ρωμαϊκά μίλια (= περίπου 19 χλμ.) από την Αμφίπολη.[2] Στην Πρώτη είχαν βρεθεί παλιότερα εντοιχισμένες διάφορες επιγραφές, προερχόμενες πιθανώς από κάποια κοντινή αρχαιολογική θέση.[3]Ανάμεσα σε αυτές υπήρχε και μια πολύ ενδιαφέρουσα λατινική επιγραφή,[4] η οποία μνημονεύει τους κατοίκους (vicani) δύο κωμών (vici) της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων αναφέροντάς τους ως Montani και Suritani.

      Σύμφωνα με παραδόσεις, η Πρώτη ονομαζόταν στην αρχαιότητα Κίασα ή Κίεσα. Αργότερα μετονομάστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο Αιγοδομίστα η Ζιδομίστα και στη συνέχεια Εβδομίστα από τα 70 σπίτια που περιλάμβανε, ενώ επί τουρκοκρατίας ονομάστηκε Κιούπκιοϊ. Το «Κιούπκιοϊ» αποτελεί τουρκική ονομασία και σημαίνει «χωριό των πιθαριών», προφανώς λόγω των πολλών πιθαριών (κιούπια) που βρέθηκαν εκεί εξαιτίας της ανεπτυγμένης κεραμοποιίας. Μετονομάστηκε σε "Φυλίς" το 1919 και σε Πρώτη το 1927.

      Wikipedia
    1. Q2642899 ⟶ Πατήστε εδώ
    1. 734443 ⟶ Πατήστε εδώ
  4. Original: AltSol Company. - Rules: RDA